22 septiembre 2022 3:38
Para preservarlo del vandalismo, solo hace falta tejido social, no guarderias de estado. Los rios son nuestros y somos todos los que los preservaremos del bandalismo. Pero ser libre para pegarse un baño, es lo mínimo bajo mínimos. Esto es terrible, nos lo estan quitando todo. El lugar es fantástico, los que se han apropiado de el, son una verguenza. Todo prohibido, no ponen a nadie a vigilar, cosa que daría puestos de trabajo. No no, solo prohibir, madre naturaleza! Como se han apoderado de ti
20 julio 2022 12:59
Encara recordi quan el castell era a mig desenterrar. Ara ja es troba al descobert, força ben conservat. Recomani visitar el museu del comite Arnau a Gombrèn.
14 agosto 2021 16:53
Història del Comte Arnau

Conjuntament amb el Museu del Comte Arnau, gorgs de Banyuls.

Visita guiada de 4 h darrer diumenge de cada mes.

Guia Pau excepcional.
20 octubre 2020 16:32
Posiblemente. Un lugar para visitar. Pero, mejor regulado. Para preservarlo de vandalismo!
15 octubre 2019 6:33
Es muh bonito pero hay q pedir cita para visitar. Dssde fuera esta chulo
28 septiembre 2019 3:42
No lo detesto, pero no pude visitarlo porque estaba cerrado.
15 septiembre 2019 3:46
Castell està documentat l'Any 1076. El Llinatge Mataplana, sovint representat per un individu de nom Hug, es troba instal·lat aquí al segle XI. Sembla que procedeix d'Hug Dalmau, Baró del Comtat de Cerdanya durant la segona meitat de la Centúria esmentada. El Comtat de Cerdanya no trigà a esdevenir propietat dels Comtes de Barcelona. Els Vescomtes de Berguedà eren, al segle XII, vassalls dels Mataplana per diversos dominis. Vers l'Any 1185, cert Huguet de Mataplana casat amb Sança, inicià una altra branca de la família Mataplana. Hug de Mataplana i la seva muller Guillema de Sales (vers l'Any 1200) "reproduïren en el seu Castell les famoses Corts d'amor de la Provença". S'hi refereix un famós poema del trobador Ramon Vidal de Besalú. Creiem que el moment més esplendorós del casal dels Mataplana s'esdevingué en aquestes dates, quan la mansió, havia esdevingut punt de trobadors i de barons. "El Castell de Mataplana era centre de reunió de dames i cavallers, de trobadors i joglars. Duraren aquestes festes fins que el baró Hug acompanyà el rei Pere a les guerres de Tolosa i caigué amb ell a la trista jornada de Muret" (Comerma).
l'Any 1246, el rei Jaume I vengué a Galceran d'Urg (o d'Urtx), casat amb Blanca de Mataplana, el domini alodial que tenia el rei en aquest Castell i que havia adquirit d'una germana de la referida Blanca. Al llarg del segle XIII, la família Mataplana habità al castell i l'Any1278 instà la població del lloc de "Gomsen" (Gombrèn). Cap l'Any 1320, els senyors de Mataplana abandonaren definitivament aquesta residència castellana, i passaren a residir a la Pobla de Lillet.
El Castell de Mataplana és un castell del municipi de Gombrèn (Ripollès) declarat bé cultural d'interès nacional. L'espai és un jaciment arqueològic excavat d'ençà de l'any 1986 format per un castell dels segles XII i XIII i per un barri o vilatge abandonat.

Escribe una reseña



Calificación general: