29 enero 2024 11:55
Si vas a visitar el monasterio de Sant Pere de Rode, no puedes fallar sin visitar la Hermita de Santa Helena de Rode.
21 diciembre 2023 3:18
Ermita construida al siglo X dentro del antiguo poblado Santa Creu de rodas muy bien conservada muy bonitas vistas al mediterráneo
Fotos y reseña en diciembre del año 2023.
16 octubre 2023 19:55
Indret històric a la Serra de Verdera, que forma part del conjunt Medieval de Sant Pere de Rodes amb unes vistes espectaculars a la mar damunt. Imprescindible visitar.
20 julio 2023 12:20
Antic nucli a on vivia, la gent del poble, està en un procés de restauració completament parat, te unes bones vistes i de fàcil accés, a uns 100 metres de l’aparcament del monestir
31 mayo 2023 17:34
Situado en la montaña de Verdera y tan solo medio km de Monasterio de Sant Pere de Rodes. Es un paraje privilegiado con unas vistas de pájaros sobre bahía de El Port de la Selva. Edificio prerrománico por la noche y es un espectáculo ver tantas estrellas Os recomiendo. También a pocos metros hay un mirador que vale la pena acercarse Mas Ventós con mesas para merendar.
22 abril 2023 5:09
No se puede entrar, pero el entorno es increíble!
Hay una pequeña ventana desde la cual se puede ver hacia adentro.
01 abril 2023 16:23
Aparcamiento gratuito, agradable paseo con la familia,
No accesible a personas con movilidad reducida. Desde el parking tienes a 700m el monasterio de Sant Per de Rôdes, accesible para personas con discapacidad.
28 diciembre 2022 15:58
Pequeña iglesia medieval situada a medio camino hacia el monasterio de St. Pere de Rodes. Conocida como de Sta. Helena però ahora es iglesia de la Sata Cruz de Ruedas. Tiene un poblado en la parte posterior llamado Vila Closa.
08 noviembre 2022 1:03
Très bel endroit avec une vue panoramique époustouflante le monastère sublime avec ces fresques peu visisibles et toutes ces arcades plus un restaurant sur place ou l'on mange très bien à refaire
07 noviembre 2022 13:40
A les restes de santa Creu de Rodes trobem l'Ermita de Santa Helena provinent del segle XI. De fàcil accés si s'ha aparcar el pàrquing ja que tan sols s'han de pujar unes escales. Les vistes des de l'ermita són espectaculars! Pots veure Llançà, port de la Selva i ja posats visita el monestir de Sant Pere de Rodes que no et pot deixar indiferent. És camí peatonal i fàcil per a tothom.
09 septiembre 2022 9:03
Cette église située face à la mer et entourée de montagne, est tout simplement magnifique.
Elle est juste à côté du Monastère Saint Père de Rode.
Les habitations en ruines autour de ce lieu Saint témoignent d'une histoire.
Ce lieu est aussi le départ d'une multitude de randonnées possibles.
Pour les photographes amateurs, faites vous plaisir, ce site est juste splendide.
Le parking est juste à côté et le Monastère à 500 mètres à pieds.
27 julio 2022 3:18
La verdad que tiene menos fama que el monasterio pero me parece de obligada visita por su historia.
El enclave y los restos arqueológicos son muy interesantes.
Merece la pena dedicarle un rato a visitarla.
08 junio 2022 8:41
Une belle surprise au pied du parking pour aller au monastère sant père de rodes. Accès libre, départ de plusieurs randonnées. Accès à l'église fermé mais le site et la vue valent le détour.
02 junio 2022 5:18
Un lloc poc conegut i molt bonic. Les ruines d’un antic poble al costat del monestir de Sant Pere de Rodes.
25 abril 2022 16:20
Muy interesantes las explicaciones sobre las ruinas de la antigua ciudad del siglo XII. Las vistas geniales
26 febrero 2022 19:13
En décembre de cette année, le temps était nuageux, le vent froid mais nous étions venus pour visiter le monastère de sant Pere de Rodes et ce site fait partie du tout constitué par le village, le monastère et le château qui le domine, les trois composantes de l'organisation médiévale.
La ruine de l'église constitue un émouvant témoignage de l'époque où ce village vivait en symbiose avec les deux autre composantes. Voir les vestiges des maisons qui était au dessus de l'église, seule survivante relevée de l'ensemble l'église résiste toujours tel une figure de proue, un témoignage d'une période défunte.
Très belle balade que je conseille
11 febrero 2022 20:56
La iglesia de Santa Helena es de origen prerrománico. Fue la iglesia del poblado medieval de Santa Creu de Rodes. La documentación que hace referencia a la iglesia se remonta al segle X, donde aparece en el año 974 en una Bula pontificia que confirma las posesiones del Monasterio de Sant Pere de Rodes. Aparece también en el precepto real del 982 del rey Lotario y en el año 990 en la misiva papal de Juan XV a favor de Sant Pere de Rodes. En 1113 es cuando se reconoce como parroquia y como fecha de consagración de la iglesia. Continua apareciendo en documentos del s. XII y XIII como posesión del Monasterio de Sant Pere de Rodes.
11 octubre 2021 13:54
Espectacular, les restes del poble de Santa Creu de Rodes, construït el s. XII a partir de l'església romànica de Santa Creu avui dia Ermita de Santa Helena.
Està molt a prop de Sant Pere de Rodes i per tant val la pena apropar-s'hi. Les vistes són fantàstiques, sobretot si puges cap al turó que hi ha darrere.
09 abril 2021 17:46
Molt xula! Ben indicat el camí fins arribar-hi i les explicacions als cartells informatius. Unes boniques vistes!
03 abril 2021 19:21
Un lugar de visita obligada es increíble las vistas que se tiene desde aquí, se ve todo el Port de la Selva y Llançà
20 noviembre 2020 15:48
La ermita de Santa Helena, pertenece al poblado medieval de Santa Creu de Rodas, y junto al Monasterio de Sant Pere de Rodas y al castillo de Verdera, forman un conjunto medieval único.
Datado ya en el año 974, fue la parroquia de un típico poblado medieval que subsistía gracias a los peregrinos que se dirigían al monasterio.
Aunque tuvo su época de esplendor, termino siendo abandonada y saqueada, cuando el pueblo se marcho.
Un lugar lleno de historia y que es imprescindible visitar junto al monasterio y al castillo.
19 noviembre 2020 14:59
Magnifica vista de Sant Pere de Rodes y bahía de port de la Selva. Y un amanecer espectacular hay que madrugar
19 noviembre 2020 2:01
La Ermita está muy bien, claro que tal y como indica en los paneles informativos tuvo reformas y ampliaciones. Sin embargo las ruinas del pueblo alrededor de ella están bien conservadas y es una zona muy curiosa de ver. Aparte las vistas de toda la zona son impresionantes.
27 agosto 2020 5:25
El despoblat de Santa Creu de Rodes és un nucli abandonat que es troba al municipi del Port de la Selva. A un quilòmetre de distància del monestir de Sant Pere de Rodes. Està situat al sud-oest de la població, a la vessant de llevant de la muntanya de la Verdera.
21 junio 2020 13:48
Per el seu conjunt i vistes magnífiques. Recomano també pujar al dolmen que esta aprop doncs s'hi contempla la vista de l'altra banda.
25 diciembre 2019 4:39
Santa Creu de Rodes o Santa Helena és una església del municipi del Port de la Selva. Està situada a l'est de les ruïnes del poblat medieval de Santa Creu de Rodes, aproximadament a un quilòmetre al nord de distància del monestir de Sant Pere de Rodes.  És un monument declarat bé cultural d'interès nacional.
L'església de Santa Helena, inicialment coneguda com a Santa Creu, és documentada des del 974 com una possessió del monestir de Sant Pere de Rodes. Durant el segle XI va esclatar un conflicte jurisdiccional entre el cenobi i el comtat d'Empúries-Perelada; finalment, el 1097 el comtat retornà aquesta església al monestir. D'entorn del 1113 es coneix l'acta de dotació de l'església, que tradicionalment s'havia considerat l'acta de consagració. Els segles XIV i XV fou parròquia del poble de la Santa Creu, el qual aleshores inicià un declivi irreversible. A inici del segle XVI va canviar l'advocació de Santa Creu per la de Santa Helena.

El 1527, Santa Helena va ser agregada a la parròquia de Sant Esteve de Mata, ara Sant Sebastià, de la Selva de Mar. El 1725 el temple era en mal estat. El 1820 s'hi celebrà el darrer aplec. Respecte a les diferents fases constructives, es pot datar l'obra original en el segle IX, quan aquesta sols constava d'una sola nau de planta rectangular amb coberta d'embigat i capçada a l'est per una torre troncopiramidal de tres plantes. Vers el segle x patí la primera transformació, que correspon a la construcció d'un absis trapezoïdal cobert amb volta de canó i dues absidioles, també trapezoïdals, a les façanes nord i sud. Posteriorment als segles XVI i XVII es van afegir dues naus laterals, cosa que comportà l'enderroc dels murs de la nau primitiva i la creació de voltes noves.

El 1930, és declarat Monument Nacional i vers el 1935, la Generalitat comença les obres de restauració. Va restar abandonada des d'aleshores fins al decenni 1960-1970, en què el Centre d'Intervencions Arqueològiques de Girona va dur a terme, principalment l'any 1973, obres puntuals de consolidació i neteja.  Entre els anys 1989 i 1991 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (el Servei d'Arqueologia i el Servei del Patrimoni Arquitectònic), conjuntament amb la Diputació de Girona, va endegar un projecte d'excavació i restauració de l'església de Santa Helena de Rodes.

El projecte de restauració confeccionat pel restaurador J. A Adell i Gispert conjuntament amb l'arquitecte tècnic E. Aragonés, va ser concebut posteriorment a la intervenció arqueològica dirigida per l'arqueòloga Montse Mataró. Tota la informació proporciona per l'excavació arqueològica va facilitar la comprensió de l'evolució constructiva i va destacar la morfologia de les parts preromàniques. El procés de restauració s'ha centrat en solucions simples i d'impacte mínim sobre l'obra antiga, consolidant els paraments i cobertes, recuperant les obertures originals, pavimentant novament les naus i consolidant les pintures i estucs preromànics.
23 octubre 2019 8:33
Just a cinc minuts de l'aparcament i amb unes magnífiques vistes. Aquesta ermita va créixer just al costat del monestir benedictí gràcies a l'esplendor de Sant Pere de Rodes i va acabar convertint-se en un petit poblat; pot observar-se la porta d'entrada al poblat que es tancava en cas d'atacs de bandolers on els murs de les cases estaven distribuïdes de forma que exercien de muralles i, així, quedaven més protegits davant d'aquests atacs.
03 junio 2019 15:15
Bonica ermita envoltada de fonaments d'edificis i un parell d'arcs que donaven accés al poble. És un bon complement per remata la visita a Ste Pere de Rodes.
29 noviembre 2018 2:30
La Ermita de Santa Creu de Rodes, también conocida como Santa Helena de Rodes es una iglesia prerrománica, cuya construcción fue iniciada en el siglo IX. Esta situada en la montaña de Verdera, formando parte de un poblado que dependía del Monasterio de Sant Pere de Rodes, que se encuentra a unos 500 metros. En el siglo XVI perdió la condición de parroquia, momento en que se puso bajo la advocación de Santa Helena. A finales del siglo XIX el lugar fue abandonado.
14 octubre 2018 20:41
Núcleo despoblado a un quilómetro del Monasterio. Podemos visitar la iglesia y los restos del poblado.
26 agosto 2018 13:42
Ermita de Santa Helena de Rodes. Petita església senzilla pero molt bonica i situada en un entorn inmillorable, amb molt bones vistes a Port de la Selva i directe al mar. Camí no massa complicat per accedir a peu desde la carretera o el pàrquing principal, 5 minuts màxim.
16 julio 2018 0:13
Beautiful and has the best view ever! Also close to the famous St. Pere de Rodes landmark so you can see both stunning views in one day!
03 diciembre 2017 2:18
L' Église est juste à côté du château St Pierre De Rhôdes, entre le Port de la Selva-Cadaques-Roses, quel magnifique endroit, de cet hauteur, la vue sur la Méditerranée est simplement majestueuse, accessible en voiture, en vélo pour des confirmés pente à 10% et plus côtés port de la Selva et 9km d'ascension, l'autre Côté 9km et 6 à 8%.
25 noviembre 2017 2:08
Paisatge, vistes, església, dòlmens, camí dels peregrins.tot de 10! Val molt la pena fer una escapada al conjunt arquitectònic de St. Pere de Rodes. Et transporta. Un gran patrimoni romànic a Catalunya.

Escribe una reseña



Calificación general: