07 octubre 2023 4:02
L'Església de Sant Pere Nolasc és un edifici del municipi de Barcelona protegida com a bé cultural d' interès local.
Està al districte de Ciutat Vella, l'antiga Església de Sant Sever i Sant Carles Borromeu és una construcció actualment aïllada al bell mig de la plaça de Castella, urbanitzada durant la dècada del 1940 en l'emplaçament anteriorment ocupat pel convent dels pares Paüls.
La façana principal, és fe la dècada de 1940 presenta la porta principal protegida per cinc trams de pòrtic allindanat sobre columnes toscanes de pedra.
A l'interior d'aquest pòrtic hi ha el protal d'accés, fet amb pedra de Montjuïc, flanquejat per dues pilastres corínties que sostenen un frontó triangular.
L'entaulament conté el bust esculpit d'un querubí.
La façana principal, com totes les façanes de l'església es presenta totalment revestida amb morter de color crema, a excepció feta dels principals elements arquitectònics (cadenes d'angle, pilars i obertures) i ornamentals (cornises i frontons).
Damunt del pòrtic que protegeix l'accés hi ha una gran balconada tancada amb balustres de pedra al que s'accedeix per mitjà de dues portes ubicades a la base de les torres.
Aquesta balconada està presidida per un plafó ceràmic obrat l'any 1947 en estil neobarroc.
Aquest plafó presenta un potent emmarcament petri en forma d'arc escarser motllurat vinculat a un òcul superior que dona llum a l'interior del cor de l'església.
La part superior de la façana compta amb dues torres-campanar de planta quadrangular, acabades amb pedra i ornades amb pilastres toscanes i un arc de mig punt per cada costat.
Aquestes torres flanquegen la teulada de l'església, que fa aparent la seva formulació de doble vessant a través d'un cornissament de perfil triangular.
Les dues façanes laterals són pràcticament idèntiques i destaquen per la seva austeritat.
El presbiteri es fa evident a les façanes laterals per mitjà del seu perfil en doble vessant i angles arrodonits i, sobretot, per l'obertura dels finestrals que il·luminen l'interior, emmarcats amb llindes i muntants petris motllurats coronats per un frontó semicircular sobre mènsules.
Des d'aquesta banda també es pot observar la gran cúpula que corona el presbiteri, amb una base coberta amb rajoles de cartabó i un desenvolupament en escates de ceràmica vidrada groga i verda. Rematant la cúpula, hi ha un gran gerro de flors de pedra.
La façana posterior, recull les dependències de l'església i evidencia la presència del cambril de la verge per mitjà d'una estructura flotant i de l'absis per mitjà d'un cornissament de perfil circular.
L'església presenta una sola nau amb quatre capelles laterals intercomunicades, amb tribuna superior i un cor elevat als peus de l'edifici. La nau està coberta per una volta de canó amb llunetes, i els arcs torals reposen sobre grans pilastres de capitell compost. Les capelles laterals, cobertes amb voltes d'aresta contenen quatre retaules del segle XVIII: el de la Crucifixió, el del Sagrat Cor, el de Sant Ramon Nonat i el de Sant Josep.
El presbiteri, de grans dimensions, es troba al fons d'un fals transsepte cobert per una cúpula rebaixada sobre petxines i sense tambor.
Aquest espai va ser decorat amb pintures murals al fresc de Joseph-Bernard Flaugier, amb la qualitat dels seus acabats com per llurs dimensions (387m2). El fresc que orna el presbiteri és una obra mestra del trompe-l'oeil que multiplica visualment la profunditat de l'església i serveix d'emmarcament al cambril, presidit per una imatge de la Verge de la Mercè.
Consisteix en un fals baldaquí format per pilastres i columnes compostes de color gris i ocre a imitació de la pedra natural i l'or, tot ornat amb falses escultures monumentals.
S'hi veuen les figures de Sant Pere i de Sant Pau. El cos superior consisteix en un entaulament mixtilini ornat a base de grans volutes on reposen les figures de les patrones de Barcelona: Santa Eulàlia (amb la creu en aspa on va ser martiritzada) i Santa Madrona (amb el vaixell amb què arribà a la ciutat, procedent de Tessalònica).
14 julio 2023 8:05
Me encanta esta iglesia, la misa del domingo por la mañana fue muy conmovedora.
Domingos 7: 30 pm mañana 9 am, 10 am 11 am 12 am.
10 junio 2023 16:01
El antiguo convento de los padres paúles, derribado en 1943, ocupaba todo el espacio de la actual plaza Castilla.  Durante un tiempo había sido fábrica de tabaco y después hospital militar.  Sólo se ha mantenido la iglesia, un templo construido entre 1720-1750, y parte del claustro.  Tiene una única nave cubierta con bóveda de cañón con lunetos, con capillas laterales intercomunicadas, y crucero cubierto con cúpula semiesférica.  Está decorada con pinturas murales al fresco de Joseph-Bernard Flaugier, hacia 1800 (ver ficha independiente).
19 mayo 2023 4:12
Antigua capilla del primer Convento de los Padres Paules, dedicada a San Severo y San Carlos Borromeo.
A finales del S. XVIII y principios del S. XIX Joseph Flaugier crea un mural al fresco y hace que la capilla pase a ser un ejemplo del Barroco.
En 1808 con la ocupación Napoleónica pasa a ser Hospital Militar.
En 1942 se produce la demolición de la zona hospitalaria y la restauración de la iglesia.
En 1947 se entrega al cuidado de los Padres Mercedarios.
Y desde 1969 se erige en Parroquia.
22 abril 2023 14:22
Parroquia situada en la Pl. Castilla de Barcelona.
Pertenece a la Orden Mercedaria, (dicha Orden, realiza una gran obra social).
18 febrero 2023 11:37
La Parróquia de Sant Pere Nolasc - Parroquia San Pedro Nolasco. Es una pequeña iglesia, aunque muy bonita.
12 octubre 2022 2:09
Para ser una pequeña parroquia, es de una gran belleza interior y lo más importante, hace una gran labor social ayudando a las personas necesitadas del barrio
14 septiembre 2022 20:50
Antigua capilla del primer Convento de los Padres Paules, dedicada a San Severo y San Carlos Borromeo.
A finales del S. XVIII y principios del S. XIX Joseph Flaugier crea un mural al fresco espléndido y hace que la capilla pase a ser un ejemplo del Barroco.
En 1808 con la ocupación Napoleónica pasa a ser Hospital Militar.
En 1942 se produce la demolición de la zona hospitalaria y la restauración de la iglesia.
En 1947 se entrega al cuidado de los Padres Mercedarios.
Y desde 1969 se erige en Parroquia.
02 abril 2022 2:32
Una iglesia católica que felicita la Navidad ¡¡¡con simbología satánica. ¡Ay, cuando el Altísimo mueva su mano!
20 octubre 2021 12:32
Preciosa iglesia en el corazón de Barcelona, sorprendentemente desconocida para el "gran público". Es cierto, no es espectacular, pero está muy bien conservada y en una plaza bastante agradable.
13 marzo 2018 1:38
Es una iglesia que pasa bastante inadvertida pero para aquel que tiene fe y un familiar o amigo encarcelado no puede dejar de ir a orar a la Virgen de la Merced
03 febrero 2018 0:47
Hi Anava a Misa els anys 50,60 vivia amb els pares, era Preciosa I Molt Familiar, Molt cuidada, la meva Avia la frecuentaba diariament. Tinc molt bon Record
11 diciembre 2017 3:12
Regentada por Mercedarios. Imagen central Virgen de la Merced. Limpia y bien cuidada. Misas laborables 8: 30 y 18: 30.
Proviene de una iglesia de los padres paules, que tuvieron convento aqui hasta que en 1940 se urbanizo la zona.
Destaca el fresco del mural del presbiterio de Flaugier, gran pintor francés siglo 18 y 19.
Los mercedarios regentan esta iglesia desde 1947 en usufructo cedido por el Ayuntamiento de Barcelona.
En el interior tenemos varias imagenes de santos mercedarios: santa Maria de Cervello; san Pedro Nolasco; san Pedro Pascual.
Preside la imagen de la Virgen de la Merced.

Escribe una reseña



Calificación general: