09 enero 2021 7:08
Ermita de Sant Roc és una església eclèctica de Gurb (Osona) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció
Edifici religiós. Capella de planta de nau única amb l'absis orientat a llevant. A la part nord hi ha una capella lateral. La façana està decorada amb motllures que dibuixen formes semicirculars i volutes. El portal és d'arc de mig punt i al damunt hi ha un trencaaigües de forma triangular. Es culmina la façana amb un petit campanaret d'espadanya, el qual encara conserva la campana i dos pinacles a l'extrem de cada vessant del teulat. La capella no té absis. S'il·lumina per les finestres dels murs laterals i l'òcul de la façana.

És construïda amb pedra i morter i la part de la façana és arrebossada i pintada. L'estat de conservació és mitjà.

Història
L'ermita de Sant Roc està situada dalt d'un turó de marges des del qual es divisa la Plana. Es tracta d'una església votiva dedicada a Sant Roc amb motiu de la pesta.

La varen fer construir els propietaris dels masos veïns, els Puig i els Saits, i foren ajudats també per altres masos de les rodalies.

Ermita de San Roque es una iglesia ecléctica de Gurb (Osona) incluida en el Inventario del Patrimonio Arquitectónico de Cataluña.

Descripción
Edificio religioso. Capilla de planta de nave única con el ábside orientado a levante. En la parte norte hay una capilla lateral. La fachada está decorada con molduras que dibujan formas semicirculares y volutas. El portal es de arco de medio punto y encima hay un vierteaguas de forma triangular. Se culmina la fachada con un pequeño campanario de espadaña, el cual aún conserva la campana y dos pináculos en el extremo de cada vertiente del tejado. La capilla no tiene ábside. Se ilumina por las ventanas de los muros laterales y el óculo de la fachada.

Es construida con piedra y mortero y la parte de la fachada es enlucida y pintada. El estado de conservación es medio.historia
La ermita de San Roque está situada sobre una colina de márgenes desde el que se divisa la Plana. Se trata de una iglesia votiva dedicada a San Roque con motivo de la peste.

La hicieron construir los propietarios de las masías vecinos, los Puig y los Saits, y fueron ayudados también por otras casas de los alrededores.
01 noviembre 2020 13:20
L’ermita de Sant Roc és una capella de planta de nau única amb l’absis orientat a llevant. A la part nord hi ha una capella lateral. La façana està decorada amb motllures que dibuixen formes semicirculars i volutes. El portal és d’arc de mig punt i al damunt hi ha un trencaaigües de forma triangular. Es culmina la façana amb un petit campanaret d’espadanya, el qual encara conserva la campana i dos pinacles a l’extrem de cada vessant del teulat. La capella no té absis. S’il·lumina per les finestres dels murs laterals i l’òcul de la façana. Està construïda amb pedra i morter i la part de la façana és arrebossada i pintada. L’estat de conservació és mitjà. De fet, hi ha una amenaçadora escletxa al mur de la banda sud.
L’ermita en si està situada dalt d’un turó de marges des del qual es divisa tota la Plana de Vic. En aquest sentit, les vistes son agraïdes. Es tracte d’una església votiva dedicada a sant roc amb motiu de la pesta. La varen fer construir els propietaris dels masos veïns, els Puig i els Saits, i foren ajudats també per altres masos de les rodalies.

Pel que fa al nostre cas, vàrem deixar el cotxe a la parròquia de sant Andreu de Gurb i vàrem pujar a peu. Cal endinsar-se pel Bosc encantat i anar seguint les més o menys indicacions. Els vessants del turó són d’argila i força rics en fòssils. Finalment, s’arriba al cim del turó, es travessa un petit bosquet i s’arriba a l’ermita. Tanmateix, aquest és un camí, però n’hi ha d’altres. També s’hi pot arribar amb cotxe, almenys fa molts anys, però ignoro en quin estat està el camí.

Personalment, el millor és la calma i tranquil·litat de l’entorn. L’ermita en si, a banda que, naturalment, està tancada, no té gaire res a destacar.
06 octubre 2019 2:08
Bonita iglesia en un entorno natural con unas vistas espectaculares muy tranquilo
24 septiembre 2019 19:26
Buen sitio para descansar y disfrutar de las vistas
14 julio 2019 8:01
Es muy Bonita aunque un trozo dr camino para llegar hasta allí es empinado para los peques
03 mayo 2018 10:08
Es una ermita muy pequeña. Suele estar cerrada pero se puede ver su interior a través de unas pequeñas rejas en la puerta.

Escribe una reseña



Calificación general: