07 noviembre 2021 16:31
Una iglesia muy bonita pero abandonada por el clero y por el ayuntamiento, una pena q se pierda…deberían ponerse de acuerdo yaaaa para restaurarla…
24 octubre 2020 7:57
Pessonada és un poble de l'antic terme d'Hortoneda de la Conca, i de l'actual de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Està situat sota i a migdia de l'imponent Roc de Pessonada, a l'extrem de llevant de la Serra de Pessonada.
Juntament amb Hortoneda,  Herba-savina i el Mas de Vilanova o Vilanoveta formava aquest terme d'Hortoneda de la Conca.

Pessonada, de vegades anomenada Pessonada i Mas de Vilanoveta fou un dels ajuntaments formats el 1812 a partir del desplegament de la Constitució de Cadis. Aquest municipi pervisqué fins al febrer del 1847, quan, en no tenir el mínim de 30 veïns (caps de família), no pogué mantenir el seu ajuntament independent, i es va veure obligat a agregar-se al d'Hortoneda.

Tot i que molt desfigurat per les modificacions sofertes al llarg dels segles, el poble de Pessonada conserva alguns elements de l'antic poble clos. La trama dels carrers i els llargs trams en què les cases configuren el que fou el clos acompanyen la presència encara efectiva del portal d'Aramunt, per on surt el camí que menava a aquell poble veí. L'església de Santa Maria de Pessonada, parroquial agrupada a Salàs de Pallars, és en el centre del poble, inserida enmig de les cases del poble. Té un campanar de torre de planta octogonal. Dues pintures romàniques sobre taula procedents de Pessonada es conserven en el Museu de Belles Arts de Bilbao.

Al nord del poble, a uns 450 metres de distància, hi ha l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Plana, amb una imatge de la Mare de Déu, romànica, conservada en una casa particular del poble.

Escribe una reseña



Calificación general: